De Essentie van Kernwaarden

Beste Human Doing,

Hoeveel zaken die je kent lijken echt een ziel te hebben? Hoeveel bedrijven ken je die echt streven naar een hoger doel? Ben je veel organisaties tegengekomen die bruisen van positieve energie? In mijn eigen ervaring is het niet erg gebruikelijk, maar één ding weet ik zeker en dat is dat bijna al deze organisaties duidelijk zijn over waar ze voor staan en relatief succesvol zijn in wat ze doen.

Ze groeien niet alleen, maar bloeien ook. Hoe kun je één van die organisaties worden?

Naar mijn mening zijn er een paar universele principes die een grote bijdrage leveren aan het succes van elke organisatie. Een belangrijke is de bestaansreden; waarom doen we wat we doen op de manier waarop we het doen? Hier komt de Missie aan bod; hoe zien we de toekomst en welke rol willen we daarin spelen? De Visie is de manier waarop we deze Missie willen realiseren. De BHAG (Big Hairy Audacious Goal) is ons lange termijn doel en stip aan de horizon. Al het bovenstaande moet voor iedereen in onze organisatie inspirerend zijn.

Het duidelijk definiëren hiervan is typisch een kritische taak van de leider of het leiderschapsteam.

Voor mij was het een verrassing toen ik erachter kwam dat de belangrijkste kritische factor echter niet door het management wordt gedefinieerd. De sleutel tot succes ligt in een sterke en gezonde bedrijfscultuur. Wanneer een bedrijf zich als een stam gaat voelen. Een belangrijke kritische succesfactor voor zo’n cultuur ligt in de Kernwaarden en in de manier waarop die worden toegepast. Het grappige is echter: het management kan die niet definiëren. De kernwaarden zijn er al. Ze bestaan al en als ze niet duidelijk zijn, is het een goed idee om te ontdekken wat ze precies zijn.

Eerst en vooral zijn de Kernwaarden NIET wat het management ze opdraagt en het zijn zeker niet de marketing termen op de laatste website van het bedrijf.

De Kernwaarden zijn de onderliggende regels van de beslissingen die mensen nemen; de “dit is de manier waarop we de dingen hier doen en we zijn er trots op” soort dingen. Het is wat de organisatie onderscheidt van anderen. Het is wat het bedrijf zeer aantrekkelijk maakt voor de juiste mensen en onaantrekkelijk voor degenen die niet goed passen bij die waarden. Elke belangrijke beslissing moet altijd in lijn zijn met de kernwaarden. De kernwaarden zijn hoogstens een handvol regels die duidelijk te begrijpen zijn.

De manier waarop u de Kernwaarden in uw organisatie kunt ontdekken – of beter gezegd blootleggen – is om te kijken wat er gebeurt in specifieke situaties: in crisis, bij plotselinge veranderingen en uitdagingen, bij ongewone successen, wanneer er moeilijke beslissingen moeten worden genomen of wanneer er noodzakelijke stappen moeten worden gezet voor een betere toekomst. Wat zijn de regels die uw mensen natuurlijk toepassen in tijden van tegenslag? Wat vinden uw collega’s volstrekt logische en acceptabele argumentatie voor de moeilijke beslissingen die worden genomen.

Mijn suggestie om te verduidelijken wat de Kernwaarden in uw organisatie werkelijk zijn, is om een kleine taskforce samen te stellen; een team van slechts een paar leden. Normaal gesproken is elk lid een van die mensen die er al heel lang zijn. Het soort persoon waar mensen zich tot wenden voor advies. Het soort persoon dat het bedrijf ‘leeft en ademt’.

Het maakt echt niet uit welk niveau zo’n persoon heeft in de organisatiestructuur. Waar het om gaat is dat elke persoon in de taskforce wordt gerespecteerd als een belangrijke speler en een echt gezicht van het bedrijf. Het team zelf moet worden geleid door de leider van het bedrijf, die vaak de ondernemer is. Maar deze persoon is er niet om de waarden te definiëren, maar om goed te luisteren en te helpen in het ontdekkingsproces. Gedurende enkele sessies in een tijdsbestek van maximaal drie maanden moet dit team tot een consensus komen en de kernwaarden opschrijven op een manier die het beste past bij de bestaande cultuur. Gebruik de taal die uw mensen gemeen hebben, die hen aanspreekt. Blijf zo ver mogelijk weg van management blabla en wees zo authentiek mogelijk.

Natuurlijk, als je hebt gedefinieerd wat je Kernwaarden zijn, is het een goed idee om ze te verduidelijken en ze te presenteren op een aantrekkelijke en aantrekkelijke manier. Maar vooral, zorg ervoor dat ze springlevend zijn.

Om dat te doen, gebruik je ze gewoon om elke belangrijke beslissing die wordt genomen uit te leggen. Gebruik in geval van twijfel de Kernwaarden als leidraad. Om mensen hun eigen verantwoordelijkheid te geven, zorg je ervoor dat ze de Kernwaarden altijd gebruiken in de beslissingen die ze nu moeten nemen. Wanneer je nieuwe teamleden aanneemt, test ze dan op die Kernwaarden door ze een aantal vragen te stellen die antwoorden geven die duidelijk maken of deze persoon echt bij de bedrijfscultuur past. Maak de Kernwaarden zichtbaar in je bedrijf en herhaal ze veel en gebruik ze altijd.

Als je het goed doet zal iedereen beginnen te begrijpen waarom ze Kernwaarden worden genoemd. In de eerste plaats omdat ze de KERN van de cultuur en identiteit vormen. Ten tweede omdat ze echt van grote waarde zijn voor je bedrijf.

Grow and Flourish!

Floris