COMPAGNON

Kernwaarden

-People & Projects 
-Plezier en Prestatie 
-Relatie & Resultaat 

MENS EN BEDRIJFSCULTUUR

Op welke manier bloeit jouw bedrijf en wie zijn daarbij betrokken? 

“Groei en Bloei zit in de vezels van onze organisatie. Iedereen is erbij betrokken. De tulp in ons bedrijfslogo symboliseert onze groei. Mijn compagnon, Hetty Moll, en ik kwamen beiden uit hiërarchische organisaties. Voor ons was in 2000 duidelijk dat we dat niet meer wilden. Wij wilden als echte compagnons samenwerken. Volgens Van Dale heeft het woord compagnon twee betekenissen: een zakelijke partner en een goede vriend. De relatie en het resultaat zijn beide belangrijk. Deze twee uitgangspunten vormen de basis voor onze bedrijfsvisie en de voedingsbodem voor groei. Met elkaar stellen we doelen vast. 
Alle medewerkers krijgen het vertrouwen om grotendeels zelf te bepalen hoe ze die doelen bereiken.  

Bij het selecteren van nieuwe collega’s kijken we al of iemand past binnen onze visie. De medewerkers van Compagnon krijgen veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. Wij stimuleren ze om ook de verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leven en gezondheid. Als sportief bedrijf stimuleren we alle collega’s bijvoorbeeld om te bewegen. We hebben een hardloopclub, er worden twee keer per week yogalessen gegeven en iedere maandag komt er een fysiotherapeut langs. Iedereen die hier werkt, gedraagt zich als een echte compagnon. Naar klanten, naar kandidaten en naar collega’s. Samen gaan we voor de beste resultaten.” 

Hoe draagt Compagnon bij aan een betere wereld? 

“In het arbeidscontract van iedere medewerker van Compagnon is vastgelegd dat een klein percentage van het salaris wordt afgedragen voor een goed doel. Wij verdubbelen dit bedrag en besteden het via onze stichting Compassie. Sinds een aantal jaar steunen wij het Christian Rural Aid Network (CRAN) van een NGO in Cape Coast, Ghana. Onze bijdrage gaat naar microkrediet voor kleine ondernemers. Met het geld kunnen zij een bedrijf starten of laten groeien. Dankzij het geld dat zij daarmee verdienen, kunnen zij hun kinderen naar school laten gaan. Daarmee zorgen zij voor een belangrijke basis voor de toekomst. 

In Nederland steunen wij de actie van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie om hardlopen te stimuleren. Wij maken hier reclame voor bij de 60.000 HR-medewerkers in ons netwerk. Die kunnen binnen de bedrijven waar zij voor werken stimuleren dat mensen sportiever worden.”  

Wat levert de Bloei van je bedrijf op? 

“Wij werken als compagnons samen vanuit vertrouwen. Hierdoor ontstaat er een voedingsbodem voor gezamenlijke groei. Als eigenaren werken Hetty en ik mee in het bedrijf. Bij de oprichting van Compagnon waren wij er al van overtuigd dat werkplezier heel belangrijk is voor het resultaat. Wij gaan met veel plezier naar het werk. De afgelopen 21 jaar verzamelden wij mensen om ons heen die passen bij onze visie en daar ook blij van worden. Inmiddels is Compagnon een van de grootste HR-dienstverleners in Nederland. Dat we het zo lang volhouden met dit resultaat, komt door de filosofie van waaruit wij werken.”  

Welke tips en adviezen heb je voor andere ondernemers? 

“Bedrijven bestaan uit mensen. Mensen maken het verschil. Je wilt natuurlijk de beste spelers die zich thuis voelen bij je visie. Daarom is het belangrijk veel tijd te besteden aan werving en selectie. Vergelijk het selecteren en aannemen van personeel met daten. Het gaat erom de beste persoon te verleiden om bij jou te komen werken. Daarom leggen wij de rode loper uit voor werkzoekenden en zien wij ze als klanten. We behandelen iedereen op basis van gelijkwaardigheid en zoeken steeds naar de juiste match. Wie past het beste qua relatie en resultaat? Als je de juiste match vindt, heb je minder tijd nodig om te managen. Ik adviseer om mensen aan te nemen die geen leider nodig hebben. Neem voor de beste werving en selectie gerust contact met ons op!”  

“Geen leverancier maar een compagnon”

Wat heeft Compagnon jou te bieden? 

Al 21 jaar is Compagnon sterk in ‘HR People & Projects’. Het bedrijf brengt HR-medewerkers en organisaties samen. Bijvoorbeeld voor tijdelijke inhuur of een vaste aanstelling. Compagnon heeft een uitgebreid netwerk en is sterk in het voeren van online campagnes voor de werving van nieuwe collega’s. Ook kunnen organisaties hun complete recruitment aan Compagnon uitbesteden. De medewerkers van Compagnon werken dan ter plekke bij de klant en dragen daar de verantwoordelijkheid voor het succes. De inzet is flexibel, afhankelijk van de recruitmentvraag. In drukke periodes kan gemakkelijk worden opgeschaald, en in rustigere tijden afgeschaald. 

foto Frank

"

Frank Roders

“Bedrijven bestaan uit mensen. Mensen maken het verschil. Je wilt natuurlijk de beste spelers die zich thuis voelen bij je visie. Daarom is het belangrijk veel tijd te besteden aan werving en selectie. 

COMPAGNON