Secrid

Kernwaarden

-Onafhankelijkheid
-Respect
-Fantastisch
-Samen
-Creatief
-Groei
-Bescheiden

De Bloei van Secrid | Marianne van Sasse van Ysselt

MENS EN BEDRIJFSCULTUUR

Op welke manier bloeit jouw bedrijf en wie zijn daarbij betrokken? 

“Ons bedrijf is ‘verbeteringsgedreven’ in plaats van ‘winstgedreven’. Ons motto is ‘Inspire the industrial evolution’. Bij de industriële revolutie ging het om ‘meer, meer, meer’. Bij de industriële evolutie gaat het om ‘beter, beter, beter’. Onze ontwerpers maken alles vanuit die evolutiegedachte. Daarbij heeft de wereld ook een stem. We kijken steeds wat beter is voor de wereld. Vanaf de start van Secrid vertrouwden we op onze intuïtie. We ontwikkelden onze visie door een combinatie van vakkennis en afstemming op de markt, de mensen en behoeften. Daardoor ontstaan goede keuzes en vernieuwing. Het afstemmen doen wij door een stapje terug te zetten en te mediteren. Dat helpt ons ook om de behoefte van de consument goed te begrijpen. Als een project niet slaagt, stemmen we af en analyseren we daarnaast de feiten. We kijken natuurlijk ook naar data, maar combineren die met afstemmen. Door bewust naar een breed spectrum te kijken, ontdekken we zowel kansen als problemen. Die maken we klein en benoembaar. Omdat het goed gaat met de business, hebben we veel tijd voor de mensen en de processen. Wij hebben geen managers. Iedereen is bij de bloei van ons bedrijf betrokken. Wij geloven in de kracht van het individu. Daarom heeft iedereen een stem die telt. Wij werken met cirkels, een soort zelfsturende teams. Alle medewerkers leren mediteren en systemisch werken. Voor de productie van de cardprotector werken we samen met vier sociale werkplaatsen. Hier werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het repeterende werk past precies bij ze. Wij richtten het productieproces zo in dat het goed voor ze werkt.”

Hoe draagt de Secrid bij aan een betere wereld? 

“Secrid heeft een impact fund. Van onze omzet gaat 1 procent naar goede doelen. Eerst zat daar nog geen lijn in. Inmiddels hebben we iemand in dienst genomen, die bedrijven zoekt die bij onze missie passen. Wij steunen bedrijven die net als wij vanuit het ontwerpersvak werken aan evolutie. Sinds eind 2021 hebben we een B Corp certificaat. B Corp staat voor Benefit Corporations. Het is een wereldwijde beweging van bedrijven die het beste presteren op sociaal en milieuverantwoord ondernemen.”

Wat levert de Bloei van je bedrijf op? 

“Onze medewerkers kunnen zich bij ons persoonlijk en zakelijk ontwikkelen. Wij leren mensen om op hun gevoel te vertrouwen. Als iedereen zijn werk goed en met plezier kan doen leidt dat tot groei. Wij hebben een gezonde, winstgevende organisatie. Over vier jaar start de bouw van een nieuw pand. Een toren met onder meer stilteruimtes en een yogazaal. Onze producten zijn nu te koop in 8.000 winkels in 80 landen. De komende jaren verwachten we nog een flinke groei op met name de Amerikaanse en Duitse markt.”

“Je moet heel erg voorzichtig zijn met wat jij zelf denkt wat een beste volgende stap is''

Wat heeft de Secrid jou te bieden? 

Secrid ontwerpt en produceert de Secrid wallets. Deze cardprotectors hebben een gepatenteerd mechanisme, waardoor je met één simpele beweging je kaarten eruit kunt schuiven. De aluminium behuizing beschermt tegen buigen, breken en ongewenste draadloze communicatie (RFID-safe). Secrid heeft in Rotterdam een eigen brandstore, waar alle producten te koop zijn. Inmiddels ontwikkelde Secrid achter de schermen een nieuw product, dat nog op de markt gezet gaat worden.

"

MARIANNE VAN SASSE VAN YSSELT

”Bij een probleemstelling gaan we als persoon uit de weg. Kijk wat er komt als je erop afstemt. Je moet wel rust hebben om dat te doen. Want vanuit alle drukte en dingen die er zijn, kun je er soms niet bij.”

“Een beslissing uit het hart”

“Een medewerkster zat in een rouwverwerkingsproces. Zij zat niet lekker in haar vel, terwijl zij een hele belangrijke rol heeft in het bedrijf. We dachten dat het misschien goed zou zijn als ze er even uit zou gaan, even een time out. Maar we wisten dat niet zeker. Ze woont alleen. Helpt het dan om eruit te gaan of juist niet? We wisten het niet. Toen zijn we met z’n vieren gaan mediteren. Wij noemen dat afstemmen. Dat doen we vaker met elkaar. We mediteerden op de vraag: ‘wat is op dit moment nou het beste voor haar en voor het werk?’ Omdat we eigenlijk vanuit ons hoofd zouden zeggen: ‘neem jij maar lekker vrij’. Maar is dat het beste? Na het mediteren had iedereen los van elkaar het gevoel dat het helemaal niet goed voor haar zou zijn om er helemaal uit te gaan. Het zou beter zijn als ze parttime zou werken, omdat ze anders helemaal het contact en het ritme zou verliezen. Bijvoorbeeld 2,5 of 3 dagen, wat het beste zou voelen voor haar. 

Dat deden we en dat bleek zo’n goede zet. Want ik denk echt dat ze diep gevallen was als we haar helemaal naar huis hadden laten gaan, terwijl we dat uit goedheid wilden doen. Dit was echt de beste beslissing. Ja en dat is dus niet een beslissing uit het hoofd, maar uit het hart. Dat is een ‘way of working’ die we vaker toepassen. Bij een probleemstelling gaan we als persoon uit de weg. Kijk wat er komt als je erop afstemt. Je moet wel rust hebben om dat te doen. Want vanuit alle drukte en dingen die er zijn, kun je er soms niet bij. En zeker als je het met elkaar doet, help en versterk je elkaar. Dan kun je er eerder bij komen dan als je het alleen of een-op-een doet. Je moet heel erg voorzichtig zijn met wat jij zelf denkt wat een beste volgende stap is.”

Secrid