Uniglobe Westland Travel | Sylvia Grootscholten

“Er kwamen veel acties uit het Bloei-team, zowel op de korte, middellange als lange termijn. Inmiddels zijn de eerste kleine stappen gezet. De grote stappen volgen nog. Onderwerpen die op de planning staan zijn: elkaar feedback geven, interne communicatie, het ‘onboarden’ van nieuwe collega’s en het uitwerken van een workationplan voor medewerkers.”

Wat was de aanleiding voor een Bloei-traject met Groei & Bloei in Bedrijf?

“Toen ik een masterclass bij Groei & Bloei in Bedrijf volgde, had ik in eerste instantie het idee dat ik alles al deed. Maar hoe denken de medewerkers erover? Meestal bedenk je als ondernemer alles zelf, terwijl het goed is als initiatieven vanuit het team komen. Ik dacht ‘laat ik het maar proberen’.”

Wat leverde het Groei & Bloei-traject op?

“Er kwamen veel acties uit het Bloei-team, zowel op de korte, middellange als lange termijn. Inmiddels zijn de eerste stappen gezet. De meeste mensen zien al kleine veranderingen. De acties brengen ze nu nog niet bij het Bloei-gevoel, maar dat komt nog wel. De grote stappen volgen nog. Onderwerpen die op de planning staan zijn: elkaar feedback geven, interne communicatie, het ‘onboarden’ van nieuwe collega’s en het uitwerken van een workationplan voor medewerkers. We gaan aan de slag met de teamspirit en de kwaliteiten van mensen binnen teams. Dit ook met het doel dat de medewerkers elkaar kunnen aanspreken en ondersteunen als de werkdruk hoog is.

Veel kleine acties zijn al wel uitgevoerd. Onze interne nieuwsbrief is bijvoorbeeld aangepast. Er staan nu meer persoonlijke verhalen in en de vormgeving is sprankelender geworden. Ook kwam het Bloei-team met het idee om klanten te informeren over de huidige situatie in de reisbranche. Doordat onze leveranciers kampen met personeelstekorten, kunnen we bijvoorbeeld niet altijd even snel offertes aanleveren. Het is goed om dat uit te leggen. Onze medewerkers ervaren namelijk een enorme druk, doordat ze aan een bepaald servicelevel willen voldoen. Als klanten weten wat er speelt, kunnen ze er meer begrip voor opbrengen wanneer ze een offerte niet meteen dezelfde dag krijgen. Verder gaf het Bloei-team aan dat het handig zou zijn als medewerkers elkaar inlichten wanneer ze buiten de deur zijn of een afspraak op kantoor hebben. Wanneer je weet dat er bijvoorbeeld een sollicitant voor iemand komt, kun je die netjes verwelkomen. En het wordt prettig gevonden als managers hun deuren openhouden. De meeste dingen snap ik wel of had ik zelf ook willen oppakken.”

“Iedereen komt naar kantoor op een paarse dag”

“Afgelopen maandag hadden wij de kick-off waarbij het Bloei-team de acties presenteerde. Dit team zette hier zelf de hele agenda voor op. We begonnen om half zes en het duurde tot half acht. Er moest een beetje ‘fun’ in zitten. Vooral geen PowerPointpresentatie, maar een beetje luchtig gebracht. Alle leden van het Bloei-team hadden iets paars aangetrokken, omdat wij tegenwoordig eens in de twee weken een paarse dag hebben. De een had een paars rokje, de ander een paarse broek of een paarse blouse. Het initiatief voor die paarse dag kwam ook uit het Bloei-team. Op die dag komt iedereen naar kantoor. Die dag rouleert. Deze week was het op maandag, over twee weken op dinsdag, over vier weken op woensdag. Op je parttime dag ben je er niet, maar je thuiswerkdag vervalt. Als de paarse dag op jouw thuiswerkdag is, werk je die week op een andere dag thuis. Het is hartstikke leuk om je collega’s dan even allemaal te spreken. En we willen daarnaast zorgen voor een extra reden om op een paarse dag naar kantoor te komen. We kijken bijvoorbeeld of we dan een lunch kunnen organiseren. Of dat iedereen iets lekkers mee kan nemen voor een buffetje, dat soort dingen.
Afgelopen maandag was de allereerste paarse dag en de kick-off van het Bloei-traject. Daarbij deelden we de ‘quick wins’ van het Bloei-team met alle medewerkers. En ook wat de volgende stappen worden. De leden van het Bloei-team hadden pizza’s geregeld, een sjoelbak en een tafeltennissetje, zodat we hier op de tafel konden tafeltennissen. Ook was er een spel met vragen: ‘Ken je collega’. We werden verdeeld over vier groepen die rouleerden, zodat iedereen alles kon doen.
Om half acht sloten we de bijeenkomst af, want dat was ook een van de verbeterpunten: vergaderingen op tijd laten beginnen en eindigen. Er was na die avond zo’n positieve ‘vibe’ vanuit de groep, dat ik zoiets had van ‘het is superleuk dat we dat hebben kunnen doen’. Deze avond heeft ons allemaal, ook de collega’s die pas net aan boord zijn, misschien al een stukje dichter bij elkaar gebracht. Dat is natuurlijk een van de dingen die we in de volgende stap juist nog willen oppakken. Nu was het een keer niet een vergadering die door mij en een manager opgezet was, maar een initiatief vanuit het team. Informeren, ‘fun’ en op die manier het Bloei-traject uitrollen. Hieruit blijkt dat het team het ook prima kan en dat ik het niet altijd zelf hoef te doen. Misschien gaat het niet altijd op de manier zoals ik het zelf zou doen. Maar dan is het voor mij de uitdaging om het los te laten. Laat het los, want zo is het ook goed.”

Uniglobe Westland Travel