-Veilig
-Gezond
-Plezier
De Bloei van NVD Beveiligingsgroep | Patrick van der Leelie
Op welke manier bloeit jouw bedrijf en wie zijn daarbij betrokken?
“Het is mijn ambitie om mensen in hun kracht te zetten. De groei komt dan vanzelf. Sinds 2017 werken wij niet meer met functies. Er is een hele managementlaag uitgehaald. De medewerkers managen zichzelf binnen de vastgestelde koers en richting. Medewerkers hebben kerntaken en kiezen daarnaast uit portefeuilles die bij ze passen. Die portefeuilles kunnen ze met elkaar ruilen. De een is goed in klantcontact. De ander doet liever de administratie. Weer een ander begeleidt jonge mensen die bij ons komen werken. Door te kiezen waar je goed in bent en wat je leuk vindt, solliciteer je eigenlijk onbewust binnen de organisatie. Dit geeft medewerkers de mogelijkheid om te doen wat in hun energieveld ligt. Er ontstaat een betere balans tussen waar ze goed in zijn en wat ze moeten doen. Door deze manier van werken creëren we allemaal ondernemers. Iedereen neemt zijn verantwoordelijkheid. Die verantwoordelijkheid zorgt ervoor dat mensen anders met beslissingen omgaan. Ze hebben geen excuus om zich achter anderen te verschuilen. Er is ruimte om te veranderen en de communicatie verloopt beter, doordat mensen elkaar opzoeken om portefeuilles te ruilen of samen naar een oplossing te zoeken.”
Hoe draagt de NVD bij aan een betere wereld?
“Voor kinderen op een basisschool in Rotterdam organiseren wij via de stichting White Lotus World Peace Dharma Centre, een project waarin ze leren om op zichzelf te reflecteren. Wij willen kinderen een veilige omgeving bieden. Het helpt als ze weten wie ze zijn, wat ze willen en wat hun kracht is. Wij sponsoren het project en zitten in het bestuur van de ANBI-stichting die we samen hebben opgezet. De volgende stap is het organiseren van snuffelstages, waarbij we kinderen bijvoorbeeld leren om in teams te werken. We leren kinderen om keuzes te maken vanuit hun hart. Verder dragen we ook op andere manieren bij aan een betere wereld. Bijvoorbeeld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij ons te laten werken. Verder zijn we een leerbedrijf en zit ik namens onze organisatie in de raad van advies van het Nova College in Haarlem.”
Wat levert de Bloei van je bedrijf op?
“De Bloei levert plezier, arbeidsvreugde en een hoge kwaliteit dienstverlening op. We hebben weinig verloop en scoren goed bij de klant. Door onze nieuwe manier van werken, is die score zelfs nog verder omhoog gegaan van een 7,4 naar een 8,2. Verder heeft de MT-500 ons bedrijf na een onafhankelijk onderzoek verkozen tot Beste Beveiligingsbedrijf 2022 van Nederland.”
Welke tips en adviezen heb je voor andere ondernemers?
“De stip op de horizon moet heel helder zijn. Voor de medewerkers is het belangrijk dat ze weten waar je naartoe wilt. Dat geeft veiligheid. Een veilige werkomgeving is de basis van alles wat je doet. Zonder een heldere visie ontstaan er onzekerheid en spanningen. Dus spreek duidelijk uit waar je voor staat en wat je motivatie is. Dat moet helder zijn. Je moet kunnen uitleggen waarom je dingen doet en waarom je bepaalde beslissingen neemt.”
Wat heeft de NVD jou te bieden?
NVD Beveiligingsgroep biedt door heel Nederland diverse diensten, zoals surveillance, objectbeveiliging, alarm- en servicecentralediensten, technische oplossingen en het beheer van gebouwen op afstand. De organisatie verwerkt 400.000 meldingen per dag. De NVD beheert ook koelcentra en brandmeldsystemen. Verder leidt het receptionisten op, die worden ingezet bij klanten.
"
PATRICK VAN DER LEELIE
”En als ik veel vertrouwen geef, dan krijg ik dat ook terug. Als wij elkaar echt vertrouwen, dan maken we met elkaar hele mooie stappen.”
“De organisatie is echt volwassen aan het worden”
“Er was een klacht bij een klant. Het ging om een grote klacht, waarbij meerdere afdelingen binnen onze organisatie een dienst leveren. En uiteindelijk is dat een NVD-dienst. Voorheen had ik een heel managementteam. De klacht zou bij het management zijn neergelegd. Drie jaar geleden hadden wij eenzelfde soort situatie. Toen werd er heel erg naar elkaar gewezen. ‘Ja, dat is die afdeling. Hij heeft het niet goed gedaan. Hij en zij hadden dat moeten doen.’ Dat hebben we nu behoorlijk geëlimineerd. Nu zien wij dat iedereen zich verantwoordelijk voelt voor de klacht. Mensen zijn echt bij elkaar gaan zitten. Zo van ‘dit moet opgelost worden en we moeten voorkomen dat het nog een keer gebeurt, met alle risico’s van dien.’ De werkvloer regelde het zelf. Ze pasten de procedures aan en lieten die toetsen. Uiteindelijk losten ze het gewoon zelf op, samen met de verschillende afdelingen. Dus je ziet veel meer betrokkenheid en zelfstandigheid. Ik kan echt iedereen aanraden om de verantwoordelijkheid veel meer bij de medewerkers neer te leggen. Je helpt de medewerkers wel door te zeggen: ‘dit zijn de kaders en binnen de kaders mag je alles doen. Loop je vast? Laat het ons weten!’ Medewerkers ervaren nu echt dat het een probleem is dat opgelost moet worden. Communicatie is daarbij belangrijk, ook vanuit de leidinggevenden. Mijn rol is daarin groot. Sinds de afgelopen jaren leggen wij problemen terug op de afdeling. ‘Jullie moeten het zelf oplossen. Jullie kunnen dat prima. Jullie zijn de specialisten met de kennis. Ik verwacht van jullie een oplossing.’ Dat moet je herhalen, herhalen, herhalen. En op een gegeven moment dringt het door dat ze zelf mogen beslissen hoe ze het probleem oplossen. ‘Ja, dat mogen jullie zelf beslissen. Helemaal goed.’ Ik geef daarmee heel veel vertrouwen. En als ik veel vertrouwen geef, dan krijg ik dat ook terug. Als wij elkaar echt vertrouwen, dan maken we met elkaar hele mooie stappen. Dit vond ik wel een mooi moment waarop je kon zien dat de organisatie echt volwassen aan het worden is.”