Het Bloei-pad van Bos gereedschappen | Henk Bos

"Ik merk nu al dat de deelnemers van het Bloei-team nog meer achter ons bedrijf staan. Hun bevlogenheid is door de sessies verder toegenomen. Welke DGA wil er nou niet investeren in zijn meest kostbare gereedschap: de medewerkers. Je wilt je mensen bij je houden.”

Koudwatervrees

“Eerst twijfelde ik eraan of het Bloei-pad wat voor mij zou zijn. Ik had koudwatervrees. Als ik met zo’n traject begin, wil ik er wel 100 procent achter staan. Want als ik het initiatief als DGA niet omarm, komt het niet van de grond. Wij hebben weinig lagen in het bedrijf. Mijn deur staat altijd open. Maar was ik misschien bedrijfsblind? Na het volgen van een masterclass was ik om. Het Groei & Bloei-netwerk spreekt mij erg aan. Met allemaal ondernemers vanuit verschillende takken van sport met een drive. En ik werd heel benieuwd wat er leeft bij het meest waardevolle gereedschap: mijn eigen mensen.”

Dominant

“Ik vond altijd dat ik als DGA voor de muziek uit moest lopen. Ik loste de dingen graag zelf snel even op. Dan kwam ik dwars door de planning heen. Zonder overleg en afstemming. Tijdens het Bloei-pad bleek dat de medewerkers mij als dominant ervaren. Dat vond ik redelijk confronterend. Ik werd op een positieve manier met mijn neus op de feiten gedrukt. Maar het Bloei-pad toont de kijk en meningen vanuit het hart van mijn organisatie. Door er opvolging aan te geven, ontstaat er draagvlak en openheid. Hoe mooi kun je het hebben als je personeel zelf naar je toe durft te komen?”

Handen uit de mouwen steken

“Door het Bloei-pad ontstaat er iets. Je kunt het niet meer stoppen. Er kwamen veel punten uit het Bloei-pad. Daarvan kozen we er drie die we als eerste oppakken: ‘spreek je uit’, ‘trots behouden’ en ‘afstemming’. Uit deze drie punten komen verschillende acties voort. Er komt bijvoorbeeld een woordvoerder per afdeling, zodat het voor medewerkers gemakkelijker wordt om zich uit te spreken. Voor de teamspirit komen er regelmatig activiteiten die de medewerkers zelf gaan organiseren. En als ik een belofte aan een klant heb gedaan die dwars door de planning heen gaat, dan stem ik dat af. Door het Bloei-pad kwam ik ook op het idee om de handen uit de mouwen steken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We sponsorden wel verschillende lokale initiatieven met geld of in natura. Nu willen we jongeren die in de groenvoorziening werken uitleg geven over het onderhoud en gebruik van machines. Uit het Bloei-pad kwam nadrukkelijk naar voren dat de medewerkers dat leuk vinden. We maken er nu een planning voor en hangen er een tijdpad aan.”

Energie

“We werken al langer samen met SW-bedrijven. Op zaterdag werkt er een zwaar-autistische jongen bij ons. Terwijl hij pas om acht uur begint, is hij er vaak al om kwart voor zeven. Daar krijg je toch energie van?! In de jaargesprekken met de medewerkers merk ik wat deze jongen betekent voor de organisatie.”

Henk Bos, Tuingereedschappen:

Bevlogenheid

“Het voorjaar is voor ons een drukke tijd. Dit jaar trappen we het voorjaar gezamenlijk af tijdens een ontbijtsessie met alle medewerkers. Een idee dat voortkwam uit het Bloei-pad. Tijdens het ontbijt presenteren we de uitkomsten van de Bloei-sessies. Ik merk nu al dat de deelnemers van het Bloei-team nog meer achter ons bedrijf staan. Hun bevlogenheid is door de sessies verder toegenomen. Welke DGA wil er nou niet investeren in zijn meest kostbare gereedschap: de medewerkers. Je wilt je mensen bij je houden.”

Bos tuingereedschappen